Pametne kuće

Pametne kuće i sistemi kućne zaštite imaju mnogo toga zajedničkog. Oboje koriste senzore da odgovore na vaše potrebe, komuniciraju bežično kako bi vam dali kontrolu nad svojim domom i mogu da rade sa pametnim telefonima i pametnim glasovnim asistentima. Ali da li to znači da je pametna kuća siguran dom ili da će sigurnosni sistem takođe pružiti automatizaciju kuće? Ne nužno. Tehnologija kućne automatizacije je relativno nova, a zaštitarske kompanije i dalje prilagođavaju svoje sisteme za rad sa pametnim kućnim uređajima. Ali moguće je imati oboje – ponekad sve u jednom sistemu..

Pogledajte video proizvodjača Dahua koji nudi set proizvoda integrisan u sistem pametne kuce.

U nastavku ćemo pogledati šta je automatizacija kuće, kako vam može pomoći i kako možete imati pametan sistem kućne sigurnosti.

Šta je automatizacija kuće?
Tržište pametnih kuća brzo raste i predviđa sena vrh 53 milijarde dolara do 2022. Automatizacija domova uključuje upotrebu tehnologije kako biste poboljšali dom. Pokrenuti senzorima, softverom i bežičnim protokolima (Vi-Fi, Bluetooth, Z-Vave i Zigbee), svakodnevni uređaji u vašem domu mogu automatski obavljati svoj posao. Ovi „pametni uređaji“, koji uključuju brave na vratima, svetla, termostate, utikače i druge uređaje, komuniciraju jedni s drugima i sa vašim pametnim kućnim sistemom bezbednosti. Uređajima pametne kuće možete upravljati pomoću automatizovanog rasporeda, drugog pametnog uređaja ili na daljinu sa pametnog telefona. Na primer, možete da programirate pametne uređaje za podešavanje temperature i isključivanje svetla svakog jutra kada zaključate prednja vrata na putu do posla. Kada ste blizu kuće, telefonom možete otključati vrata,

Lepo zvuči? Pa, koštaće vas oko 30% do 50% više od kupovine „glupih“ alternativa. Ali za mnoge je pogodnost, ušteda energije i potencijalne bezbednosne koristi vredne cene. Pored toga, ako imate uspostavljen sistem pametnog doma za zaštitu, već imate osnove pametnog doma, jer su osnovne komponente ovih sistema povezani senzori koji komuniciraju sa pametnim uređajima. Na primer, senzor pokreta u vašem hodniku može poslati upozorenje ako otkrije uljeza, ali takođe može reći vašim pametnim svetlima da se upale kada prođete pored njega.

„Sigurnost je uvek bila primarni ulaz u pametnu kuću, jer sigurnost zahteva upotrebu senzora  koji pokreće više od 90% sistema pametne kuće. „Do pre nekoliko godina, ti senzori bi jednostavno aktivirali alarm, ali sada se mogu povezati i sa drugim stvarima.“ Na primer, kaže da ako neko provali u vaš dom, svetla mogu početi da trepere kako bi vam pomogla da identifikujete vašu kuću policiji (i možda uplašiti provalnika).

Omogućavanje veće kontrole nad stvarima poput termostata i sistema za kućnu zabavu možda se neće primeniti direktno na sigurnost i sigurnost potrošača. Međutim, mnogi aspekti pametne kuće, poput pametnog osvetljenja, sigurnosnih kamera i zvona na vratima, mobilnih sistema za kontrolu alarma, pametnih brava i senzora za nadgledanje curenja vode, apsolutno jesu. “

Šta mogu uređaji za automatizaciju kuće?
Pojedinačno povezani uređaji u pametnim sistemima zaštite kuće mogu učiniti mnogo korisnih stvari. Na primer, pametna brava na vratima se može otključati na daljinu da bi dete moglo da uđe dok ste na poslu, pametni termostat se može podići sa kauča samo pomoću vašeg glasa ili možete istovremeno isključiti sva povezana svetla pomoću samo jedan dodir. Ali kada složite ove uređaje dobijate pametan dom. A bežični sistem pametne kućne zaštite može vam to olakšati, jer se centralno čvorište koje pokreće sigurnosne aspekte vašeg doma može povezati sa drugim uređajima. „Uverite se da se koji god sistem odaberete može proširiti“, kaže Klein. „Možda vas to sada neće zanimati, ali možete odlučiti da kasnije želite stvari poput pametne brave.“

Evo pogleda na pametne kućne uređaje, šta oni mogu i kako mogu da rade sa vašim domom u celini:

Pametne brave
Postoje dve vrste pametnih brava na vratima: one koje u potpunosti zamenjuju vaš zasun i one koje samo zamenjuju mehanizam za okretanje palca na vašoj postojećoj bravi. Oboje upravljaju bravom mehanički pomoću motora koji se napaja iz baterija. Neki vam i dalje dozvoljavaju da koristite taster, dok drugi taster zamenjuju tastaturom ili dodirnim ekranom.

Najveća prednost pametne brave je što vam ne trebaju ključevi; otvorite vrata telefonom dok se približavate ili to učinite na daljinu da biste nekoga pustili unutra ili tako što ćete mu poslati digitalni ključ. Kada se integrišu u pametnu kuću, brava za vrata može uključiti ili isključiti alarm, uključiti ili isključiti svetla ili prilagoditi grejanje ili klimatizaciju. Odlična upotreba pametnih brava je noću se popeti u krevet i pritisnuti jedno dugme na telefonu da biste zaštitili ceo svoj dom.

Pametne sijalice
Pametne sijalice su LED sijalice povezane na internet koje se mogu uključiti ili isključiti ili prigušiti pomoću aplikacije ili vašeg glasa i kompatibilnog pametnog zvučnika. U nekim slučajevima takođe možete da promenite boju pametne sijalice. Pametna svetla kombinuju sigurnost i pogodnost, jer se mogu podesiti da se osvetljavaju po određenom rasporedu ili kada im to kaže drugi uređaj, poput senzora pokreta ili brave. Povezivanje svetla sa dimnim alarmima je ključna bezbednosna karakteristika; neka se uključe u punu svetlinu ako se alarm oglasi, kako bi pomogli onima koji su unutra da izađu i pokazali hitne službe gde je opasnost.

Pametni prekidači / utikači
Učinite pametnim postojeće sijalice ožičenjem u pametnom prekidaču, a redovnim aparatima poput lampi, grejača i lonaca za kafu dodajte poboljšane funkcije tako što ćete ih uključiti u pametni utikač. Pametni prekidači daju redovnim sijalicama sve funkcije pametnih sijalica (osim promene boje). Možete ih programirati da uključe bilo koju lampu povezanu na njihov krug, zajedno sa svim ostalim lampama povezanim putem Vi-Fi-ja. Pametni utikači mogu da uključuju i isključuju uređaje prema rasporedu ili kada se dogodi neka druga radnja. Na primer, senzor pokreta pored vrata vaše spavaće sobe može pokrenuti pametni utikač u vašoj kuhinji za pokretanje aparata za kafu.

Pametni detektori dima / ugljen-monoksida
Glavna prednost povezanog alarma za dim je ta što ćete vi i / ili vaš nadzorni centar znati kada se uključi, čak i ako nikoga nema kod kuće. Ali ovi uređaji imaju nekoliko drugih jedinstvenih sigurnosnih karakteristika. Na primer, neki modeli koji se mogu testirati i upozoriti vas ako su neispravni, a neki vam omogućavaju da isključite lažne alarme sa telefona. Pored toga, pametni alarm dima povezan sa sistemom pametne kuće može isključiti HVAC sistem kako se dim ne bi širio, palio svetla i otključavao vrata kako bi vatrogasci mogli lakše da uđu.

Pametni termostati
Upravljanje grejanjem i hlađenjem sa telefona ili glasom mogu uštedeti energiju, a istovremeno vam biti prijatno. Na primer, telefonom možete da isključite termostat kada ste vani ako ste to zaboravili pre odlaska. Svim povezanim termostatima može se upravljati na daljinu, ali istinski pametan zapravo uči i prilagođava se vašoj rutini kako biste potencijalno uštedeli još više novca. Pored toga, kada se integriše sa vašim pametnim domom, pametni termostat može isključiti grejanje ako su prednja vrata otvorena ili vas upozoriti kada je temperatura u vašem domu znatno viša ili niža od normalne, što može biti znak zamrzavanja ili vatra.

Video zvona i pametne kamere
Bežične sigurnosne kamere su omogućene internetom i zato ih ne treba čvrsto povezivati sa centralnim čvorištem kućnog sigurnosnog sistema. To znači da ih možete lako postaviti oko svog poseda i nadgledati ih na pametnom telefonu u bilo kom trenutku koristeći Vi-Fi. Većina bezbednosnih kamera zahteva mesečnu pretplatu za pregled snimljenog video zapisa uskladištenog u oblaku. Ali nekoliko, uključujući neka video zvona, pružaju vam besplatan pristup snimcima sačuvanim u protekla 24 sata. Video zvona su u osnovi povezane bezbednosne kamere koje koriste vaše postojeće ožičenje, tako da kada neko pozvoni na telefon, na telefon ćete dobiti upozorenje. Većina povezanih sigurnosnih kamera ima ugrađene detektore pokreta, mikrofone i zvučnike, tako da možete dvosmerno razgovarati sa bilo kim u vašem posedu. Ako povežete kamere sa pametnom kućom,

Koje su prednosti i mane kućne automatizacije?
Primarna prednost automatizacije kuće je mogućnost upravljanja domom sa pametnog telefona, ma gde se nalazili. Pametni kućni uređaji takođe mogu poboljšati bezbednost tako što će, na primer, uključiti svetla nasumično kada vas nema kako bi izgledalo kao da je neko tamo. Dok ste odsutni, možete nekoga pustiti u svoj dom tako što ćete mu dati digitalni ključ ili kod pametne brave, što znači da ne morate ostavljati fizički ključ koji može biti ukraden. Kućna automatizacija takođe može uštedeti novac smanjenjem upotrebe energije zahvaljujući pametnom LED osvetljenju, pametnim termostatima i povezanim tajmerima za navodnjavanje koji mogu smanjiti račun za vodu.

Kućna automatizacija može pomoći i pojedincima sa fizičkim ograničenjima. Na primer, glasovna kontrola i senzori mogu pomoći slepoj osobi da se bolje kreće oko svog doma, a neko sa ograničenom pokretljivošću može daljinski upravljati uređajima. Na sličan način, kućna automatizacija olakšava „starenje na mestu“, umesto useljenje u dom penzionera.

Vredi razumeti nekoliko nedostataka kada je u pitanju automatizacija kuće. Najveći problem sa pametnim uređajima odnosi se na privatnost i sigurnost (pogledajte sledeći odeljakza više o ovome). Pored toga, nekim uređajima za kućnu automatizaciju može biti teško upravljati ili biti nekompatibilni sa drugim uređajima. A ako izgubite napajanje, možda ćete izgubiti neke funkcije pametnog doma, iako privremeno. Čak i uređaji na baterijski pogon prestaće da rade jer se oslanjaju na čvorište ili Vi-Fi ruter koji zahtevaju struju. Iako većina kućnih sigurnosnih sistema ima baterije za alternativni izvor energije ako izgubite električnu energiju, one se moraju redovno puniti i povremeno zamenjivati. Konačno, s obzirom da je pametna kuća još uvek relativno nov koncept, postoji niz različitih kompanija, protokola i tehnologija koje žele da budu dominantna „platforma“. U međuvremenu nam ostaje fragmentirani ekosistem u kojem neki uređaji rade s drugima, a neki ne, što može biti frustrirajuće za vlasnika kuće.

Kućna automatizacija: prednosti i nedostaci

Pogodnost

Daljinski nadzor

Kontrola bez upotrebe ruku

Ušteda energije

Cons

Složenost

Trošak

Neki uređaji ne rade kada se struja isključi

Ne mogu svi uređaji da „razgovaraju“ jedni s drugima

Koji su problemi zbog privatnosti koji okružuju automatizaciju kuće?
Privatnost je glavna briga kada je reč o automatizaciji i sigurnosti kuće. Povezivanjem svog doma sa Internetom, efektivno otvarate put u svoj najprivatniji prostor. Bez obzira da li imate sigurnosne kamere u svom domu ili ne, povezani uređaji mogu znati kada ste kod kuće ili niste, šta gledate na televiziji, kada se tuširate i koliko puta otvorite vrata. Ovo može izgledati kao benigna informacija, ali u pogrešnim rukama može se koristiti za prodaju oglasa ili planiranje provale. Najbolji način da zaštitite svoju privatnost je da instalirate uređaje samo kompanija za kućnu automatizaciju u koje verujete da će odgovorno rukovati vašim podacima. Pročitajte njihove politike privatnosti i proverite da li su vaši podaci uskladišteni. Ako jeste, saznajte da li je anoniman kako vas ne bi lično identifikovali. Takođe saznajte za šta se koriste vaši podaci.

Pored neovlašćene upotrebe vaših podataka, postoji i rizik da neko preuzme kontrolu nad vašim sistemom. Iako Klein kaže da je bežične protokole na kojima rade savremeni sistemi kućne bezbednosti teško hakirati, isto se ne može reći za termostate i druge „pametne“ uređaje povezane na Internet. „Kibernetičnost je bila primarna tačka za profesionalne pružaoce usluga bezbednosti“, kaže Rothman. Primetio je nekoliko najboljih praksi kako biste osigurali da neko ne hakuje vaše uređaje i ne dobije pristup vašoj celoj mreži. Tu spadaju promena podrazumevanih bezbednosnih postavki i redovno instaliranje firmvera i bezbednosnih ispravki, koje uglavnom dolaze preko Interneta. „To će biti jedina stvar koju niste zaštitili ili lozinka koju niste promenili – tu će ući haker“, kaže Klein.

Kako se sistemi kućne bezbednosti integrišu sa sistemima kućne automatizacije?
Stariji sistemi kućne bezbednosti koriste jednosmernu komunikaciju i verovatno neće raditi sa pametnim kućnim uređajima. Suprotno tome, noviji bežični bezbednosni sistemi koji koriste dvosmernu komunikaciju i rade na bežičnim protokolima kao što su Zigbee, Z-Vave, Vi-Fi i Bluetooth mogu da razgovaraju sa pametnim kućnim sistemima. Neki bezbednosni sistemi, poput SimpliSafe, koriste zaštićene bežične protokole i uopšte se ne integrišu sa pametnim domom, iako mogu da rade sa određenim proizvodima odabranih partnera.

„Većina sigurnosnih sistema kreće se u pravcu interoperabilnosti sa sistemima pametnih kuća“, kaže Klein. “ Više od 90% nadziranih sigurnosnih sistema u Severnoj Americi koristi Z-Vave, kaže on. Ovi sistemi su kompatibilni sa svim uređajima Z-Vave, koji uključuju brave na vratima, sijalice, zidne prekidače, dimne alarme, senzore i mnoge druge.

Sistem koji ne koristi otvorene bežične protokole i dalje se može povezati sa pametnim kućnim uređajima koje je odobrio proizvođač. Velika prednost ovde je što odobreni proizvodi garantuju rad sa vašim sistemom. Svi sigurnosni sistemi su kompatibilni sa Vi-Fi mrežom, što je glavni protokol koji koriste pametni zvučnici kao što su Google Home i Amazon Echo.